Cicle “Consum i producció responsable”

Dilluns 2, 9, 16 i 23 de maig del 2022
A l’hora d’inici, a les 18:30h, clica aquest enllaç: 

CONSUM I PRODUCCIÓ SOSTENIBLES, QUE PODEM FER?

Les pautes de consum i producció de les nostres societats mantenen molt sovint, una tendència irreflexiva sobre el que fem i sobre tot sobre les conseqüències dels nostres actes.

Tot i les crides continues a tenir en compte els efectes sobre el planeta dels nostres hàbits, el cert és que el nostre ritme de vida basat en el consumisme està provocant una degradació mediambiental creixent i generant, al mateix temps, un increment de les situacions de desigualtat arreu del món.

L’ONU ha advertit que de seguir al ritme actual, l’any 2050 necessitaríem tres planetes com el nostre per atendre la nostra demanda de recursos naturals. El panorama és, doncs, preocupant.

Davant d’aquesta realitat, els essers humans semblem tenir necessitats il·limitades davant un planeta amb capacitats limitades, cal pensar sobre que estem fent i sobre tot, que podem fer per a revertir la tendència.

És el que intentarem en aquest cicle, reflexionar, aportar dades, copsar la realitat i, mostrar que existeixen iniciatives en el marc de les economies transformadores que posen la vida de les persones i del planeta al centre. Ja són una realitat però, quantes més persones hi apostem, més accessibles per a totes seran.

Perquè, tot i que hem d’exigir responsabilitats a empreses i governs, les consumidores tenim responsabilitats i també un gran poder de canvi.

En darrer terme, nosaltres som els responsables.

CICLE: 

-2 de maig de 2022.

Sessió 1. Comerç Just: El comerç internacional està basat en un sistema econòmic, de producció i de comerç injust, que vulnera els drets de les persones treballadores, contribueix a les desigualtats i la pobresa arreu del mon i destrueix el medi ambient. Però existeixen alternatives, el comerç just és una relació comercial internacional basada en el diàleg, la transparència i el respecte, on es treballa sota criteris de sostenibilitat econòmica, medi ambiental i justícia social.

Paula Rivera, tècnica de projectes a LaCoordi. Graduada en Economia (UAB), Màster en Cooperació al Desenvolupament i Gestió Pública i de les ONGDs (UGR). Té experiència en cooperació i en els últims anys s’ha especialitzat en el sector de les Economies Transformadores. Li interessen i participa en col·lectius transfeministes, antirracistes i pel dret a l’habitatge.

Sessió 1 realitzada per Anna Bardolet

 

-9 de maig de 2022.

Sessió 2. Economia Social i Solidaria a Catalunya: A Catalunya també existeix un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris que funciona sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació. En aquest curs s’introduiran els principis bàsics per reconèixer una iniciativa de l’economia solidària i s’aprofundirà en 5 exemples de propostes de producció i consum transformadores que posen la vida al centre

Carla Liebana, responsable de comunicació a LaCoordi i membre de la Xarxa d’Economia Solidària. Comunicadora especialitzada en el món associatiu i les economies transformadores. Llicenciada en periodisme (UAB), Màster en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada (UB) i Certificat d’Aptitud Pedagògica. Té una llarga trajectòria al moviment associatiu educatiu i ha participat en diferents iniciatives veïnals i comunitàries.

 

16 de maig de 2022.

Sessió 3. Finances Ètiques i Solidàries a càrrec de  FETS-Finançament Ètic i Solidari: és una associació de segon nivell que agrupa entitats catalanes del Tercer Sector i l’Economia Social i Solidària, que volen promoure el finançament ètic i solidari al nostre país. Des de la seva creació l’any 1999, FETS treballa per anar visualitzant que la banca ètica va més enllà d’una idea o d’un etern projecte i que és quelcom tangible i real.

Nina González Fdez-Argüelles, Coordinadora de FETS. Economista de formació, Màster en Estudis pel Desenvolupament (UAB i Fundació CIDOB) i Postgrau en Participació i Desenvolupament Sostenible (UAB). Té una àmplia experiència en l’àmbit de l’educació transformadora per a la justícia econòmica global, i més concretament en campanyes de sensibilització i d’incidència social i política a favor del comerç just i les finances ètiques. Ha estat coordinadora de l’àrea de campanyes de SETEM Catalunya i des de l’any 2016 és coordinadora de FETS. També forma part de la junta de laCoordi.

 

-23 de maig de 2022.

Sessió 4. Ètica del consum davant la crisi ecològica: Reflexió sobre la necessitat, utilitat  i abast d’un compromís ètic com a consumidors en l’època en que el model de vida i consum implantat a nivell mundial ha topat amb els límits biofísics del planeta. Com trobar sentit a aquest compromís, bases i utilitat del mateix, àmbits en que es pot projectar i beneficis individuals i globals que se’n poden derivar.

José María Ruiz Vilallonga: Llicenciat en Dret per la UB, Postgraduat en Cooperació Internacional i Desenvolupament per la UB, Màster en Gestió Mediambiental pel “Instituto de Investigaciones Ecológicas de Málaga” (INIECO), docent al Màster “GLOBALIZACIÓN, DESARROLLO Y COOPERACIÓN” de la UB, advocat.

You May Also Like

Sopar literari amb Alberto Valle

Salut i sanitat després de la COVID-19

Any electoral, any de canvis?

Montesquieu ha mort? la separació de poders en crisi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *