Qui som i què fem?

A cavall del 1993 i el 1994 va començar a sorgir tímidament el desig d’uns quants dones i homes de L’Hospitalet de poder disposar d’un espai de reflexió i debat amb la intenció de conèixer més a fons, a través d’experts, aquells temes universals que ens interessaven. D’aquí va sorgir la idea de fer un sopar l’últim divendres de cada mes per als nostres socis en el què convidàvem un ponent per parlar d’una determinada temàtica.

En definitiva, començàvem a donar vida a una plataforma, un grup en el que, basant-nos en el respecte cap a les opinions i sensibilitats de cadascú, poder fomentar les accions des de la societat civil. Li havíem de posar un nom i volíem que tingués alguna relació amb la nostra ciutat, L’Hospitalet, per això vam optar per la referència que feien servir els antics pagesos per anomenar la distància que es trigava en travessar, amb carro tot el terme municipal, de nord a sud, de la Riera Blanca a la Remonta, i d’est a oest, de la Marina (actual zona Franca) a Sant Pere Màrtir: Tres Quarts per Cinc Quarts.

El 2001, vam fer un salt qualitatiu en la nostra activitat com a associació a L’Hospitalet. Volíem créixer, volíem arribar a més gent i preteníem impulsar una nova manera de fer. D’aquí va sorgir L’H ESPAI DE DEBAT, una plataforma d’entitats en què Tres Quarts per Cinc Quarts n’és, encara avui, el principal motor.

El debat i la reflexió es varen obrir als ciutadans de manera gratuïta a través de l’organització de conferències i xerrades sobre temes d’actualitat. Les temàtiques van continuar sent universals però es va començar a introduir amb més força l’aspecte socio-polític i va guanyar protagonisme el ponent. La nostra activitat va començar a tenir més transcendència pública i vam començar a aparèixer als mitjans de comunicació. En definitiva, varem multiplicar la nostra incidència social.

L’any 2008 la nostra entitat va entrar a formar part de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs Unesco (FCACU), com a Associació Unesco de L’Hospitalet, fet que ens omple d’orgull, i alhora de responsabilitat, i que mostra clarament el nostre compromís de futur. El nom complet de l’entitat és doncs, Tres Quarts per Cinc Quarts – Espai de Progrès – Associació UNESCO de L’H.